Erilainen joulu

 

Jokainen rauhanturvatehtävissä toiminut ja toimialueella joulunsa viettänyt voisi kertoa erilaisesta ja mieleen jääneestä joulusta. Majuri Kari Jaarvan ja hänen perheensä joulusta muodostui kuitenkin vuonna 1986 todella erilainen. 

Kari Jaarva oli saanut esimieheltään evl Finn-Göran Wennströmiltä luvan viettää jouluaattoa 1 JK:n komentopaikalla, OP 60:lla. Illanvietto sujui suomalaiseen tapaan ja muiden mukana Jaarvan lapset olivat innoissaan joulun tunnelmasta. Illan pimennyttyä Kari Jaarva perheineen, vaimo sekä kaksi lasta ja kapteeni Juha Lindström vaimoineen lähtivät paluumatkalle Damaskokseen Jaarvan toimiessa kuljettajana. Vaarallisella tiellä ajonopeus oli pimeän aikana enintään 60 km tunnissa. 

Äkkiä kuin tyhjästä ilmestyi miehen hahmo auton valoihin. Kuljettajan nopean reagoinin seurauksena auto pysähtyi äkkiä, mutta törmäystä ei voitu välttää. Mies osui auton konepeltiin ja kierähti siitä tielle. Jaarva ja kapteeni Lindström siirsivät loukkaantuneen tien sivuun ja yrittivät pysäyttää liikenteen, siinä kuitenkaan onnistumatta. Nopea tarkastelu osoitti, että iäkkään miehen jalka oli vääntynyt törmäyksessä ja lääkärin apu oli tarpeen. Vähitellen pimeästä ilmestyi onnettomuuspaikalle paikallista väestöä ja tunnelma alkoi kiristyä. Osalla paikalle saapuneista oli kiviä käsissä. Jaarva oli ymmärrettävästi huolissaan perheensä turvallisuudesta. Oli nopean päätöksen aika. Vanhus nostettiin farmariauton takatilaan ja mukaan saatiin tulkiksi henkilö, joka osasi hiukan englantia. Näin viiden hengen autossa oli kahdeksan matkustajaa. Ennen loukkaantunen viemistä sairaalaan vaimot ja lapset jätettiin UNDOF:in esikunnan eteen, josta he jatkoivat kotiin taksilla. Sairaala johon loukkaantunut vietiin oli kallis yksityinen sairaala.

Vastaanotto sairaalassa oli erinomainen, mutta Jaarvan ja Lindströmin lähtiessä kotiin tuli heidän ympärilleen syyrialaisia sotilaita, jotka aseet tanassa estivät suomalaisten poistumisen, eikä joulun perimmäisestä sanomasta ollut tietoakaan. Suomalaiset onnistuivat kuitenkin saamaan yhteyden omaan sotilaspoliisiin, joka tuli selvittämään tilannetta ja vapauttamaan joulunviettäjät ahdingosta. Sairaalan pihalla Jaarvan piti vielä puhaltaa alkometriin, mutta tulos oli nolla. Joulupäivän aamuna Kari Jaarva kävi suomalaisen sotilaspoliisiin kanssa onnettomuuspaikalla. Kotiin päästyään Jaarva avasi konjakkipullon ja puolet pullon sisällöstä tuntui vähintäänkin kohtuulliselta määrältä vaiherikkaiden hetkien jälkeen.

Suoritetussa tutkinnassa kuljettaja todettiin syyttömäksi. Tämän asian vahvisti myös vanhus, joka myönsi syyllisyytensä. Kari Jaarva sai myöhemmin kuulla, että loukkaantunut oli toipunut hyvin ja hän oli ollut jopa ylpeä hoidosta, jonka YK oli hänelle tarjonnut. Hoidon korkean tason olivat havainneet myös vanhuksen sukulaiset vieraillessaan sairaalassa. Kari Jaarva kiittää silloista kapteeni Lindströmiä arvokkaasta tuesta tapahtuman eri vaiheissa. 

Majuri Kari Jaarva palveli UNDOF:in esikunnassa 23.10.1986-11.2. 1988. Toimenkuvaan liittyen (SSO maint.) Jaarva joutui liikkumaan paljon paikallisessa liikenteessä ja selviytyi ilman kolareita. Tästä todistuksena Diplom for safe driving (6 kk ilman kolaria). Mikä oli jouluaaton tapahtuman opetus Kari Jaarvalle? Ensiksi, elämässä on pystyttävä tekemään nopeita, mutta harkittuja päätöksiä. Tällaista päätöksentekoa on tukenut sotilaskoulutus. Toiseksi, ”ihmisen päälle ajaminen” ei unohdu koskaan.


Kuvat ja teksti Heimo Purhonen

 

 


Etusivulle